Tips and tricks voor een aangepaste keuken 

10 tips om je zelfstandigheid in de de keuken te behouden.

Tips and tricks

Een aangepaste keuken is echt maatwerk. Er is gelukkig zoveel keuze als er behoeftes zijn.

Een aangepaste keuken is echt maatwerk. Er is gelukkig zoveel keuze als er behoeftes zijn. Toch zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn wanneer u uw woning voorziet van een aangepaste keuken. Hieronder vind u alvast een aantal tips waar je zelf rekening kan mee houden: 

  • Kookvuur, werkvlak en spoelbak moeten volledig onderrijdbaar zijn. 
  • Nastelbare keukens of hoog laag keukens: met behulp van 17 cm in hoogte nastelbare consoles kan de keuken eenvoudig op iedere gewenste hoogte traploos worden nagesteld. Dit kan van belang zijn bij verandering van rol- of werkstoel. 
  • Door de elementen onder de spoelbak en kookplaat te isoleren, is verbranden en verwonden van de benen niet mogelijk. 
  • In een keuken, die door verschillende personen en/of zowel staand als zittend wordt gebruikt,kan het nodig zijn dat de keuken doorlopend versteld moet worden. Dit kan mechanisch/hydraulisch door middel van een slinger of elektrisch met een veilige 24 voltspanning, eventueel met afstandsbediening. De verstelmogelijkheden variëren van enkel onderbouw tot een high-tech diagonaal-systeem. De elektrisch verstelbare keukens zijn uitgevoerd met automatische beveiliging. 
  • Doordat de scharnieren van de hangkastdeuren 165° zijn, kan de deur bijna geheel open. Dit komt de bereikbaarheid van de kasten ten goede, waardoor men de volledige lade-inhoud kan benutten. Het voorkomt ook het stoten van het hoofd aan bovenkastjes. 
  • De onderkasten zijn lades in plaats van kasten met draaideuren en legplanken. 
  • Onderrijdhoogte mag maximaal 12 cm zijn. De ladeblende heeft een hoogte van 10 cm en het werkblad een dikte van slechts 2 cm. Zo wordt de ideale combinatie van onderrijdbaarheid en de juiste werkhouding bereikt. 
  • Om schouders niet over te belasten, is een hittebestendig werkvlak (wat verschillend is van warmtebestendig!) noodzakelijk. Zo kan een hete pot glijden van het kookvuur naar de spoelbak (om bijvoorbeeld aardappelen af te gieten). Dit schuiven kan zonder het werkblad te beschadigen. 
  • Aan de voorkant van een werkblad is een waterkeringsboord geen overbodige luxe om natte/verbrande benen te voorkomen. 
  • De mengkranen zijn best voorzien van een extra lange hendel en eventueel een uittrekbare douchekop, waardoor men in zitpositie makkelijker de kraan kan bedienen. Een verhogingsring onder de mengkraan zorgt voor voldoende ruimte om een grote pan of emmer onder de kraan te kunnen plaatsen. Mede door de ondiepe spoelbak (11 cm) blijft de juiste werkhouding en onderrijdbaarheid van de rol- of werkstoel gewaarborgd. 

 

Blijf Actief

Onze naam is onze missie

Jouw gemoedsrust, vrijheid en comfort behouden of terugwinnen via woningaanpassingen, hulpmiddelen en plus services van A tot Z.
blijfactiefteam