Waar mag ik rijden met mijn elektrische rolstoel 

Met de scooter op weg. Waar mag ik rijden ?

Onderverdeling in categorieën

De scootmobiel wordt in de wegcode als een ‘voortbewegingstoestel’ aanzien. Dat zijn trage voertuigen waarvoor vroeger geen specifieke regels bestonden. Denk maar aan een (elektrische) rolstoel, segways, rolschaatsen, steps… Op 15 maart 2007 kreeg dit type voertuigen toch een juridisch statuut.

Voortbewegingstoestellen worden sindsdien in twee categorieën verdeeld:

  • Niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden voortbewogen door middel van de spierkracht van de gebruiker of zijn begeleider, zonder de hulp van pedalen of hendels (zoals bijvoorbeeld bij een fiets, die als ‘rijwiel’ beschouwd wordt in de wegcode). Voorbeelden zijn gewone rolstoelen, eenwielers en skateboarden.
  • Gemotoriseerde voortbewegingstoestellen zijn motorvoertuigen met twee of meer wielen die – op een horizontale weg – niet sneller kunnen rijden dan achttien km per uur. Hoewel deze toestellen een motor hebben, worden ze toch niet met motorvoertuigen gelijkgesteld. Een helm dragen hoeft niet. Voorbeelden zijn elektrische rolstoelen, segways en scootmobielen. 
 


De wegcode

De wegcode voorziet geen bijzondere regels voor het gebruik van scootmobielen op de openbare weg. Ze worden volledig gelijkgesteld met ofwel fietsers, ofwel voetgangers. Die keuze hangt af van de gereden snelheid. Rijd je sneller dan een voetganger? Dan moet je de verkeersregels volgen die van toepassing zijn op fietsers. Je plaats op de rijweg is dan het fietspad of de rijbaan. Rijd je stapvoets, dan volg je de regels die van toepassing zijn op voetgangers. Zo mag je op het voetpad rijden, krijg je toegang tot voetgangerszones en heb je voorrang op voertuigen als je wenst over te steken op een zebrapad. Met je scootmobiel heb je als voetganger ook toegang tot publieke plaatsen en winkelcentra. Hou echter wel rekening met anderen en pas je snelheid aan de situatie en de omgeving aan. 

Ken je scooter

Let er ook op dat elke elektrische rolstoel anders is en aangepast aan jouw behoeften. Sommige scooters kunnen veel sneller rijden dan andere. De ene is veel behendiger wanneer een andere wat breder de bochten moet nemen. Vooraleer je op weg gaat met je scooter, oefen je best even zodanig je vertrouwd komt met je rolstoel. 

Om samen te vatten

Je mag effectief op het fietsnetwerk rijden als je ongeveer dezelfde snelheid aanhoudt van de anderen. Zwaardere scooters kunnen snel rijden dus pas uw rijstijl aan. Op die manier wordt je beschouwd als een fietser in het verkeer.
Dezelfde regel geldt als je bvb. op een voetpad rijdt. Neem je dezelfde snelheid aan als een voetganger dan wordt je dus ook als voetganger beschouwd. Op straat mag je dan weer sneller rijden met een voldoende zware scooter natuurlijk. Als je zo een klein model hebt mag je er niet mee op de baan.

Blijf Actief

Onze naam is onze missie

Jouw gemoedsrust, vrijheid en comfort behouden of terugwinnen via woningaanpassingen, hulpmiddelen en plus services van A tot Z.
blijfactiefteam